De partners van het RIEC mogen alleen vertrouwelijke gegevens uitwisselen bij concrete signalen van ondermijnende criminaliteit. Soms zijn er duidelijke aanwijzingen dat hiervan sprake is, maar ontbreekt het aan concrete signalen. In zo'n geval kan de stuurgroep Aanpak Ondermijning een handhavingsknelpunt vaststellen.
Op basis van een handhavingsknelpunt kan het RIEC Noord-Holland met de partners gegevens uitwisselen, zonder dat er een concreet signaal is ontvangen van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. De informatie-uitwisseling over deze knelpunten moet bijdragen aan het inzicht in de waargenomen problematiek, om zo te kunnen vaststellen of er sprake is van ondermijnende activiteiten en passende maatregelen te kunnen nemen. Hiermee zijn de handhavingsknelpunten van groot belang voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit in de regio Noord-Holland.
Een handhavingsknelpunt kan betrekking hebben op personen, een geografisch gebied of een branche.
Recente uitspraken binnen civielrechtelijke verbodsprocedures bevestigen de samenhang tussen OMG (Outlaw Motorcycle Gangs) en verschillende vormen van ondermijnende criminaliteit. Het handhavingsknelpunt OMG biedt RIEC-partners een juridische basis voor een goede integrale informatiepositie ten aanzien van OMG’s en daaraan gelieerde clubs en brotherhoods.
In 2020 hebben verschillende veiligheidspartners onder de vlag van het RIEC Noord-Holland in zes verschillende casusoverleggen de mogelijkheden voor een integrale aanpak besproken. Daarbij stonden het tegengaan van illegale clublocaties, handhaving in de publieke ruimte en het afpakken van crimineel vermogen centraal.
Via de zes casusoverleggen zijn civiele verboden en daarbij horende handelingskaders en eventuele APV-wijzigingen gecommuniceerd. Deze samenwerking vindt ook op landelijk niveau plaats. Informatie en ervaringen van elders in de regio of vanuit het land worden uitgewisseld via een netwerk van ambtenaren openbare orde en veiligheid, ambtenaren van andere diensten en RIEC-adviseurs.
In het gebied rondom de Schoterweg in Haarlem spelen diverse vormen van criminaliteit, die inbreuk maken op de veilige woon- en leefomgeving en daarnaast het eerlijk en integer ondernemersklimaat ondermijnen. Op basis van het handhavingsknelpunt Schoterweg versterken RIEC-partners hun integrale informatiepositie zodat effectief kan worden ingezet op het terugdringen van de aanwezige vormen van criminaliteit in dit gebied.
In het kader van de bredere revitaliseringsdoelstelling van het gebied rondom de Schoterweg, is door de samenwerkende partners onverkort ingezet op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Afgezien van de activiteiten om bijvoorbeeld woon- en adresfraude aan te pakken, is onder meer een start gemaakt met de integrale aanpak van zorgfraude.
Aanwezige vormen van georganiseerde criminaliteit op bedrijventerrein De Liede leiden tot een onveilig en onaantrekkelijk ondernemersklimaat voor bonafide ondernemers. Op basis van het handhavingsknelpunt De Liede wordt voorzien in een actuele informatiepositie die moet leiden tot het integraal aanpakken van deze criminaliteitsvormen.
Begin 2020 zijn integrale acties uitgevoerd bij verschillende bedrijven, gevestigd op De Liede, die hebben geleid tot resultaten ten aanzien van de handhaving en waarschuwingen over milieuovertredingen, onveilige bouwconstructies, brandgevaar en illegale bewoning.
Daarnaast is in de loop van het jaar gestart met strafrechtelijke en fiscale onderzoeken, is met een verscherping van de APV gezorgd voor effectiever bestuurlijk optreden en is ingezet op communicatie, invorderen van belastingschulden en de verkenning voor het instellen van een vergunningplicht voor autosloop- en demontagebedrijven.
Verschillende analyserapporten zoals de Bestuurlijke Criminaliteitsbeeldanalyse beschrijven langlopende en hardnekkige misstanden die spelen binnen de glazenwassersbranche in de gemeente Zaanstad. Voor problemen en incidenten die zich verspreid over Nederland voordoen, zoals fraude, geweld en intimidatie, arbeidsuitbuiting, schijnzelfstandigheid, witwassen, voertuigcriminaliteit en milieubelasting lijken meerdere malafide Zaanse glazenwassers verantwoordelijk te zijn. Op basis van het handhavingsknelpunt Glazenwassers Zaanstad wordt voorzien in een goede integrale informatiepositie zodat deze criminaliteitsvormen kunnen worden aangepakt.
In voorgaande jaren werd, mede op basis van dit handhavingsknelpunt, door de samenwerkende partners al beter zicht gekregen op de lokale kenmerken van de glazenwassersbranche. Het afgelopen jaar is gewerkt aan een integraal plan van aanpak, waarvan het instellen van een vergunningsstelsel voor glazenwassers onderdeel uitmaakt.
Uit een eerdere verkennende analyse van opsporingsdiensten in Noord-Holland kwam naar voren dat in deze eenheid sprake is van ondermijnende criminaliteit in de maritieme sector. Het gaat daarbij onder meer om maritieme smokkel en daaruit voortvloeiende criminaliteit als witwassen en vastgoedfraude.
Voor het aanpakken, stoppen en voorkomen van maritieme smokkel en daaraan gerelateerde vormen van ondermijnende criminaliteit, is in onze eenheid gekozen voor een strategie waarbij een repressieve signaalaanpak en een preventieve fenomeenaanpak elkaar wederzijds versterken.
Op basis van het handhavingsknelpunt Maritieme Smokkel wordt door RIEC-partners informatie uitgewisseld, ten behoeve van een goede integrale informatiepositie binnen de signaalaanpak. De daarbinnen verkregen inzichten worden vervolgens toegepast bij de ontwikkeling van barrières in het versterkingsproject Maritieme Smokkel. In dit project ligt de focus op drie aandachtsbieden: de visserijsector, jachthavens en met maritieme smokkel verkregen vastgoed.
Voor de ontwikkelingen, activiteiten en resultaten op dit handhavingsknelpunt wordt verwezen naar de projectpagina Maritieme Smokkel.
Nederland speelt een grote rol op de internationale synthetische drugsmarkt. Zo werd in 2017 voor ten minste €18,7 miljard aan XTC en amfetamine geproduceerd. Noord-Holland behoorde echter tot de drie politie-eenheden waar de minste productielocaties, opslagplaatsen en afvaldumpingen werden aangetroffen. In het Regionaal Ondermijningsbeeld Noord-Holland is de synthetische drugsmarkt in deze regio als blinde vlek beschreven.
Deze constateringen vormden de aanleiding voor het opzetten van het regionale versterkingsproject Productielocaties Drugs. In het deelproject IIPSy (Integraal Intelligenceproject Synthetische Drugs) wordt op basis van het handhavingsknelpunt Synthetische drugs de synthetische drugsmarkt in Noord-Holland in beeld gebracht.
Het Ondermijningsbeeld Schiphol beschrijft bedrijventerrein Schiphol-Oost als gebied met een verhoogd risico ten aanzien van de aanwezigheid en activiteiten van ondernemingen, waar mogelijk drugscriminaliteit, witwassen, belastingfraude en andere vormen van ondermijnende criminaliteit voorkomen. Op basis van het handhavingsknelpunt Schiphol-Oost worden gelegenheidsstructuren voor criminaliteit in beeld gebracht die aanwezig zijn op het bedrijventerrein Schiphol-Oost.
Het handhavingsknelpunt Schiphol-Oost is onderdeel van project Orville.
Sinds 2019 is er verscherpt toezicht ingesteld op het bedrijventerrein. Ook is het Lokaal Overleg Schiphol Oost (LOSO) ingericht, waar door RIEC-partners en private partijen ingebrachte signalen van ondermijnende criminaliteit op Schiphol-Oost integraal worden opgewerkt en behandeld. Daarnaast zijn ten aanzien van General Aviation Terminal verschillende acties van start gegaan, waaronder structurele gezamenlijke controles. Hieruit voortvloeiende signalen worden behandeld en eventueel opgewerkt in het LOSO.
De overwegend persoonsgerichte en gefragmenteerde overheidsaanpak van drugscriminaliteit onder jongeren, heeft tot gevolg dat de effecten ervan voornamelijk lokaal optreden en de problematiek zich verplaatst van de ene gemeente naar de andere. Het versterkingsproject Criminele Aanwas is gericht op het tot stand brengen van een samenhangende eenheidsbrede aanpak van drugscriminaliteit onder jongeren. Daarvoor is het van belang om meer zicht te krijgen op de aard en omvang van de regionale problematiek en meer inzicht te hebben in het toetredingsproces van jongeren.
Het handhavingsknelpunt Dealende Jeugd is aangewezen, zodat betrokken RIEC-partners een stevige integrale informatiepositie kunnen opbouwen, op basis waarvan effectieve interventies kunnen worden ontwikkeld.
In 2020 is nog geen gebruikgemaakt van het handhavingsknelpunt Dealende Jeugd. Dit had onder meer te maken met het feit dat de capaciteit die nodig is om binnen het project informatie te kunnen analyseren pas in januari 2021 beschikbaar kwam.
Het afpakken van crimineel vermogen duurt doorgaans lang en kost relatief veel capaciteit door de lange doorlooptijden en arbeidsintensieve onderzoeken. In de aanpak van ongebruikelijk bezit is echter behoefte aan snelheid en flexibiliteit. Door de specifieke werkwijze die binnen het versterkingsproject FIT (Financial Intelligence Team) wordt gehanteerd, kan snel actie worden ondernomen bij signalen van witwassen. Op basis van het handhavingsknelpunt Ongebruikelijk bezit delen RIEC-partners hiertoe informatie.
Voor de ontwikkelingen, activiteiten en resultaten op dit handhavingsknelpunt wordt verwezen naar de projectpagina FIT.