Herijking van het project: van analyse naar interventies

Het project, dat startte onder de naam Dealende Jeugd, was aanvankelijk vooral bedoeld om zicht te krijgen op zowel criminele opdrachtgevers en hun netwerk, als op het criminele bedrijfsproces, meer specifiek het wervingsproces. In 2020 is vooral geïnvesteerd in de start van de analyses; de eerste focusgroepen en interviews waarmee informatie verzameld wordt zijn uitgevoerd. Daarbij inventariseerden we landelijk de lopende initiatieven op dit thema en legden verbinding met bijvoorbeeld het programma ‘Weerbare mensen, weerbare wijken’ in Amsterdam en het programma Straatwaarde(n) in Midden-Nederland. Daarnaast werd de kennis en expertise uit lokale projecten benut, maar juist ook geadviseerd aan lokale projecten in bijvoorbeeld Haarlem en Zaanstad.

Resultaten & effecten

  • Belangrijke constatering is, dat de scope die bij het opstellen van het versterkingsplan werd gekozen, te weten dealende jeugd, feitelijk te smal is. De praktijk leert dat jongeren en jongvolwassenen die zich inlaten met het dealen van drugs, zich niet per se tot deze criminele activiteit beperken en dat ook de toetreding tot de georganiseerde (drugs)criminaliteit niet per se via het dealen plaatsvindt.
  • De focus van het project wordt om die reden in plaats van op de activiteit ‘dealen’ nu expliciet gericht op de mechanismen die maken dat jongeren actief worden in de georganiseerde (drugs)criminaliteit.
    Doelstelling is om instrumenten te ontwikkelen en lokaal (in pilotvorm) te testen, die enerzijds de instroom tegengaan en anderzijds de uitstroom bevorderen.
    De naam van het project is aangepast op de nieuwe focus en is nu ‘Criminele Aanwas.
  • We wierven onder andere een deelprojectleider Preventie en weerbaarheid en vormden het projectteam.